
- U bevindt zich hier:
- Home
- Verhalen
- Blog: "De kwalitatieve en kwantitatieve puzzel leggen"
Angelique van Beijsterveldt - HR business partner
Blog: "De kwalitatieve en kwantitatieve puzzel leggen"
Waarom kiest iemand voor een baan in het beroepsonderwijs? Als docent, instructeur of juist in een ondersteunende rol? Waar komt die passie vandaan? En wat leren zij zelf? We maken kennis met verschillende medewerkers van Curio. Ze geven ons een beeld van hun baan, hun ambities en de geluksmomenten die het werk hun oplevert. Zoals Angelique van Beijsterveldt. Zij is HR business partner bij Curio.

De beste medewerkers op de juiste plek binnen een sector. Dat is het doel waar Angelique van Beijsterveldt (54) als HR business partner bij Curio dagelijks aan werkt. “Regelmatig bespreek ik met de onderwijsmanagers en de sectordirecteur waar we staan, waar we naartoe willen en welke medewerkers met welke competenties we daarvoor nodig hebben. En hoeveel medewerkers. Heeft de school daar budget voor? Moeten we de medewerkers van buiten halen? Of hebben we de beste al in huis, maar heeft iemand extra opleiding nodig? En welke opleiding dan? Samen leg je de kwalitatieve en kwantitatieve puzzel. Ik vind het heerlijk om sparringpartner te zijn voor de sectoren. Dat ik mag meedenken met het strategische deel van het personeelsplan. Mijn baan is enorm afwisselend. Ik werk met en voor mensen, daar ik krijg energie van.”
Contact met veel linkjes binnen de organisatie
Angelique is vaak op de schoollocaties. En dat zorgt ervoor dat ze niet alleen een bekend gezicht is voor de onderwijsmanagers, maar ook voor docenten en ondersteunende medewerkers op de school. “Ze stellen me bijvoorbeeld vragen over verlof, maar trekken ook aan de bel als ze een nieuwe carrièrestap willen maken of niet goed in hun vel zitten. Ik ben dus niet alleen bezig met de ontwikkeling van de scholen, maar ook met loopbaanvraagstukken, sollicitatieprocedures, ziekteverzuim en interventies. Daarvoor heb ik weer contact met mijn collega’s van het loopbaancentrum, recruitment, verzuimspecialisten of de Curio Academie bijvoorbeeld. Maar ook met onze externe arbodienst werk ik veel samen, evenals met mijn collega’s van de personeelsadministratie. Die laatsten pakken vooral de operationele zaken op.”
Wat je thuis kunt doen, mag je thuis doen
“Samen geven we de ondersteuning die ervoor zorgt dat Curio haar medewerkers zo goed mogelijk kan inzetten. En tegelijkertijd dat medewerkers het werk doen waar ze energie van krijgen,” vertelt Angelique. Ze merkt wel dat medewerkers sinds de coronacrisis een ander soort werkdruk ervaren. “Van veel online thuiswerken moesten we weer terug naar school of kantoor. Curio is daar gelukkig flexibel in. Wat je thuis kunt doen, mag je thuis doen. Maar ik merk ook dat het goed is om je collega’s regelmatig persoonlijk te zien. Dus juist dat contact op school of kantoor is erg belangrijk.”
Curio moet innovatief zijn, dat vraagt dat we buiten de kaders denken
Angelique geniet echt van haar werk. “Ik ga sprankelen als we goed voor ogen hebben waar onze studenten en leerlingen baat bij hebben. En dat we daar op inspelen met ons onderwijs. Daar doe je het voor. Curio moet innovatief zijn. En dat vraagt van mij en mijn collega’s dat we buiten de kaders denken. Gelukkig krijgen we daar veel ruimte voor. Ook voor je persoonlijke ontwikkeling heeft Curio alle aandacht. Je kunt en mag je ontwikkelen.” Bedankjes van medewerkers doen Angelique uiteraard ook goed. “Bijvoorbeeld als ik een kaartje ontvang van iemand die worstelde met zijn loopbaankeuze en mede dankzij gesprekken met mij tot de juiste beslissing kwam. Of als een medewerker die niet lekker in zijn vel zat na een interventie veel beter tot zijn recht komt.”
Wij zijn daar waar ook toekomstige medewerkers van Curio zijn
Naast het duurzaam inzetbaar houden van de eigen medewerkers zorgt Curio er ook voor dat ze haar ‘goud’ goed voorbereidt op de toekomst. Het huidige docententekort is natuurlijk een lastig gegeven voor de kernactiviteit van Curio: onderwijs. Hoe kunnen we dat oplossen? Angelique: “Door het duurzaam inzetbaar houden van onze eigen medewerkers en anderen eerder in beweging te krijgen en actief kennis te laten maken met het docentschap. Curio laat zich hiervoor op allerlei manier zien, zoals op banenmarkten. Wij zijn daar waar ook toekomstige medewerkers van Curio zijn. Er zijn tegenwoordig meer mogelijkheden om docent te worden. Al is dat voor mbo makkelijker dan voor vmbo. Behaalt een zij-instromer zijn pdg, dan kan die op het mbo lesgeven. Voor het vmbo heeft het ministerie strakkere regels en is een eerste- of tweedegraads lesbevoegdheid verplicht. Natuurlijk is het tekort zorgelijk. Maar ik vind het mooi om te zien dat er initiatieven loskomen om het onderwijs en zijn (toekomstige) medewerkers in hun kracht te zetten.”
Fantastische organisatie vol enthousiasme en betrokkenheid
Angelique is trots op Curio. “Neem nou de Curiodag op elke eerste donderdag van oktober. Daar word ik blij van. Daar komt alles samen en zie je hoeveel talent er zit bij onze medewerkers, leerlingen en studenten. Curio is een fantastische organisatie vol enthousiasme en betrokkenheid: een organisatie die veel te bieden heeft!”